Hvad er BI? Anvendelsesområder Funktioner

Datawarehouse

Hvad er datawarehouse?

Et Datawarehouse er en tilpasset kopi af data fra virksomhedens økonomi- og andre produktionssystemer. I et datawarehouse lægges data til rette i en ny datamodel, der gør det lettere og hurtigere at foretage dataanalyse.

Der findes mange variationer af datawarehouse i form af såkaldte Data Marts. Du har måske stødt på begreber som:

 • Kuber
 • In-memory
 • Dice/terning
 • Analysis Services
 • osv.

Teknologien bag disse begreber kan være vidt forskellig, men fælles for dem alle er, at data kopieres fra økonomisystemet til en ny database, som altså bliver et skyggesystem.

Hvad bruges Datawarehouse til?

Et datawarehouse kan være nødvendigt for at opnå et effektivt business intelligence system og ses især hos større virksomheder. Et datawarehouse er en databasebaseret infrastruktur, med et tilhørende sæt programmer, der henter, transformerer og renser data fra virksomhedens kildesystemer og lagrer de behandlede data i en særlig databasestruktur, der er optimeret til rapportering og analyse.

Et Datawarehouse kan være nødvendigt hvis f.eks.:

 1. Data skal hentes og integreres fra flere datakilder
 2. Data skal "renses" inden det er muligt at lave rapportering og analyse
 3. Kildesystemerne ikke har kapacitet til at foretage de beregninger, der skal understøtte rapportering og analyse

Der kan også være andre grunde, men dette er de mest almindelige.

Da mindre virksomheder typisk har de fleste data samlet i ét økonomisystem og har begrænsede datamængder, vil det sjældent være nødvendigt at bygge et datawarehouse. For mindre virksomheder er det også ofte mere oplagt at foretage "datarens" i selve økonomisystemet frem for at gøre det udenfor, i et separat system.

Acinta Intelligence Suite er et såkaldt dual-mode business intelligence system, der både kan arbejde med et datawarehouse og direkte med virksomhedens økonomisystem - et såkaldt virtuelt datawarehouse.

Omkostninger ved Datawarehouse

 Eftersom konstruktion af et datawarehouse er forbundet med betragtelige omkostninger og krav uddannelse og specialviden, bør det kraftigt overvejes, om behovene for at lave et datawarehouse kan retfærdiggøre de meromkostninger, som et datawarehouse vil medføre.

Konstruktion af datawarehouse og tilhørende ETL processer (Extract Transform Load) tegner sig skønsmæssigt for omkring 75% af løsningens samlede omkostninger i både tid og penge.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt et datawarehouse er nødvendigt, så bør du starte med et virtuelt datawarehouse. Hvis dette ikke kan løfte opgaven tilfredsstillende kan løsningen opgraderes til en datawarehouse løsning uden nævneværdige meromkostninger sammenlignet med at bygge datawarehouse platformen i første skridt.

Fordele og begrænsninger

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er nogen funktionelle begrænsninger i et virtuelt datawarehouse sammenlignet med et traditionelt datawarehouse. Faktisk har det nogle funktionelle fordele:

 • adgang til live data
 • mulighed for drill-through til det komplette datagrundlag/transaktioner
 • hurtigere validering og justering af data i rapporter

Fordelene ved et datawarehouse er muligheden for at foretage avanceret integration og transformation af data fra flere datakilder, bedre svartider samt mindre belastning af kildesystemerne, hvis disse ikke har kapacitet til dynamiske beregninger. Men det er altså kun hvis man har disse udfordringer, at Datawarehouse er nødvendigt.


 

 

 

Læs også:
7 råd til optimering af din virksomhed
Business Intelligence inspiration - Acinta nyhedsbrev

Mere inspiration

Tilmeld dig vores business intelligence nyhedsbrev og modtag flere idéer
og nyheder om business intelligence.

Andre links til Business Intelligence: